19 kovo, 2024

Mano pirmieji tyrinėjimai

 

Pradinukų pirmieji tiriamieji darbai – tai galimybė mokiniams pasitikrinti savo tiriamojo darbo idėjos originalumą, aktualumą ir viešai pristatyti pačių tyrinėtą temą savo ir kitų klasių mokiniams.

1-2 klasių tiriamųjų darbų pristatyme dalyvavo 13 mokinių. Jie pristatė 11 tiriamųjų darbų: „Ugnikalnio išsiveržimas“, „Skęstantys-plaukiantys apelsinai“, „Pienė“, „Žaibiškas garavimas“. Net 5 mokiniai tyrinėjo vandenį, parengė pristatymą.

3-4 klasių mokinių tiriamieji darbai buvo sudėtingesni. 13 mokinių pristatė 10 tyrinėjimų. Jauniems tyrėjams nestingo gerų idėjų. Trečiokai tyrinėjo ką mėgsta triušiai, kaip dygsta augalai, kaip galima apversti stiklinę. Visus nustebino Aleksandros tyrimas, kuri pateikė įžvalgų, kaip galima priversti judėti automobilį panaudojant monetas. Ketvirtokai augino druskos kristalus, skaičiavo, kiek laiko praeina, kol pražysta žiedas, kaip auga bulvė labirinte. Sudomino Meidos tyrimas, ji išsiaiškino, koks dantų šepetėlis geriausiai išvalo dantis.

Džiugu, kad mokytojų paskatinti panoro tyrinėti tiek daug mokinių, patys geriausi tyrimai buvo pristatyti pradinių klasių renginyje „Mano pirmieji tyrinėjimai“.

 

Rima Viederienė