28 kovo, 2024

Netradicinė pamoka „Tyrinėju“ Biržų „Saulės“ gimnazijos chemijos laboratorijoje

 

4b klasės mokiniai svečiavosi Biržų „Saulės“ gimnazijos chemijos kabinete ir laboratorijoje. Pirmiausia vaikų dėmesį prikaustė kabineto sienos, ant kurių jie išvydo daugybę nepažįstamų lentelių. Chemijos mokytoja Aušra Dulevičiūtė trumpai pristatė gimnaziją, paaiškino, kas yra chemija.

Vaikai chemijos laboratorijoje tapo detektyvais ir išsiaiškino, kad žalia spalva sudaryta iš mėlynos ir geltonos spalvų. Ketvirtokai, nuvalę monetų paviršių, lenktyniavo, kuri pora ant monetos užlašins daugiausia vandens lašų. Nugalėtojais tapo Aurimas ir Vilius – ant vieno cento monetos sutupdę 49 lašus. Atlikdami eksperimentą vaikai pastebėjo, kad iš vandens ant monetos susiformavo kupolas. Mokytoja Aušra paaiškino, kad dėl vandens paviršiaus įtempimo, vandens paviršiuje susidaro plėvelė. Būtent dėl neįprastos kojų sandaros ir šios plėvelės vandeniu gali čiuožti vandens čiuožikas. Maišydami natrio karbonatą, citrinos rūgštį ir vandenį, vaikai stebėjo dujų išsiskyrimą ir nusprendė, kad taip galima pasigaminti gazuotą vandenį. Sutarėme, kad tokiu būdu gazuoto vandens negamins.

Netradicinę pamoką baigė chemijos mokytojos atliktas eksperimentas, kurį rekomendavo gimnazijos IIg klasės mokiniai. Vaikai liko sužavėti iš cilindrų kylančiomis deguonies dujomis.

 

4b klasės mokytoja Asta Svalbonienė