20 balandžio, 2024

Netradicinės technologijų pamokos avių ūkyje

 

Sausio 28 d. 5a klasės mokiniai vyko į netradicines technologijų pamokas Biržų Milišiūnų avių ūkyje. Naudodami natūralų vilnos pluoštą tekstilės pamokų metu mokiniai kuria tradicinius ir šiuolaikinius rankdarbius, mitybos pamokose gamina įvairius patiekalus iš mėsos. Dėl šių priežasčių pasirinkome edukaciją tema „Avis aprengs ir pamaitins“.

Avių ūkio savininkė K. Milišiūnienė supažindino mokinius su keliomis auginamomis avių rūšimis, praktiškai demonstravo visus avies vilnos paruošimo  etapus, aptarė vilnos savybes ir  panaudojimą kuriant rūbus, aksesuarus ar suvenyrus. Visi turėjome galimybę patys išbandyti vilnos pluošto šukavimo ir verpimo procesus. Mokinius labiausiai nustebino vilnos „jurtos“ ir vilnonė pirtis. Mokiniai savo kūrybiškumą atskleidė šlapiuoju vėlimo būdu veldami suvenyrus. Edukaciją užbaigėme degustuodami užkandėles su aviena ir mėgaudamiesi žolelių arbata.

Šios netradicinės technologijų pamokos suteikė mokiniams žinių apie avių auginimą, pluošto savybes, panaudojimo galimybes, skatino domėjimąsi tautinėmis tradicijomis, ugdė mokinių saviraišką ir kūrybiškumą.

 

Technologijų mokytoja R. Jablonskienė