24 balandžio, 2024

Edukaciniai užsiėmimai „Žmogus su negalia irgi gali“

 

Mokyklos vaiko gerovės komisija, įgyvendindama įtraukųjį ugdymą mokykloje, balandžio-gegužės mėn. 3-5 klasių mokiniams organizavo edukacinius užsiėmimus „Žmogus su negalia irgi gali“.

Edukacinio užsiėmimo metu lektorė, Lietuvos aklųjų bibliotekos vyr. bibliotekininkė, Neringa Antanaitienė pristatė iliustruotą žodyną apie negalias „Žmogus su negalia irgi gali“. Pasitelkdama šešis knygos herojus: Vėją, Jokūbą, Karolį, Leilą, Sarą ir Ainą, mokinius supažindino su įvairiomis negaliomis, jų apibūdinimais, negalią kompensuojančiomis priemonėmis, atkreipė dėmesį į nevartotinus negalią apibūdinančius žodžius. Siekiant didinti vaikų socialinį sąmoningumą, pranešėja pateikė žymių žmonių, turinčių negalias ar sutrikimus, pavyzdžius ir pasiekimus. Skatindama mokinių pozityvumą, savanorystę, mokinius įtraukė į diskusiją, jiems pateikė lavinamųjų užduočių: kaip priimti ir susidraugauti su negalią turinčiais žmonėmis, kuo paprastas taksi skiriasi nuo socialinio taksi, paskaityti tekstą, kaip jį mato disleksiją turintis mokinys.

Tikimės, kad užsiėmimų metu mokiniai suprato, kad negalią turintį žmogų reikia priimti ne su gailesčiu, o kaip sau lygų žaidimų draugą, kuriam, norint įgyvendinti siekiamus rezultatus, tik reikia šiek tiek daugiau laiko ar papildomos pagalbos.

Dėkojame edukacinio užsiėmimo organizatoriams www.labiblioteka.lt už pagalbą ugdant mokinių suvokimą, pozityvumą bei natūralią pagarbą kitam žmogui.

 

 

Socialinė pedagogė Asta Kregždienė

 

 

ŽODYNAS zmogus-su-negalia-irgi-gali