19 balandžio, 2024

Pradinių klasių projektas „Vaikų Velykėlės 2021“

 

„Rid rid rid margi margučiai,

O čia čia maži vaikučiai –

Jei margučiai neriedės,

Ir vaikučiai nedidės“

 

Kovo 22 d. – balandžio 2 d., dalyvaudami virtualiame labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ organizuotame projekte „Vaikų Velykėlės 2021“, pradinių klasių mokiniai ir jų mokytojos vykdė jau tradiciniu tapusį projektą „Vaikų Velykėlės“. Mūsų projekto tikslas – puoselėjant senas lietuviškas tradicijas plėtoti pradinių klasių mokinių žinias apie Velykų ir Atvelykio papročius, ugdyti tautišką vaikų mąstyseną, padėti suvokti Velykų prasmę. Jau antrus metus dėl susiklosčiusios situacijos šį projektą vykdome kiek kitaip – mūsų Didysis Kiaušinis vėl liko „karantine“ mokykloje.

Pradinio ugdymo mokytojos organizavo nuotolines integruotas lietuvių kalbos, pasaulio pažinimo, muzikos, dailės ir technologijų pamokas, kurių metu prisiminė šv. Velykų ir Atvelykio tradicijas bei papročius, aptarė kiaušinių marginimo būdus ir reikšmes, dainavo velykinę dainelę.

Po to mokinukai patys ėmėsi praktinės veiklos: pirmokai piešė ir margino popierinius kiaušinukus,  antrokai aplikacijos technika, įvairiais raštais išmargino didelius popierinius margučius, trečiokai – gražino „išpūstą“ kiaušinį, ketvirtokai darbavosi kurdami kiaušinį iš pripūsto baliono ir siūlų, o jį suformavę dar ir papuošė įvairiais raštais bei pavasariniais žiedais. Vaikai žinias ir kūrybinius gebėjimus įtvirtino per praktinį patyrimą: gamindami darbelius, naudodami kiaušinių dažymo, dekoravimo būdus.

Pamokų metu mokiniai ugdėsi pažinimo, iniciatyvumo ir kūrybingumo  kompetencijas. Pavyko nuostabūs darbeliai. Iš kūrybinių darbų sukurti skaitmeniniai koliažai išsiųsti labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ organizuojamam respublikiniam projektui „Vaikų Velykėlės 2021“.

Už tradicijų puoselėjimą, kūrybiškus darbelius iš respublikinio projekto iniciatorių jau sulaukėme ir specialiai skirtų dovanų – vienos iš geriausių lietuvių rašytojos Rasos Lazauskaitės knygų ,,Dviese bijoti drąsiau“. Jas išdalinsime vaikams, kai tik bus galimybė.

Nors ši šventė tapo kitokia, tačiau tradicijos nesikeičia!

Daiva Petrulienė, Miglutė Budriūnienė, Virginija Kruopienė