29 kovo, 2024

In memorian Sausio 13-ajai

 

4c klasės mokytoja V. Kruopienė kartu su mokiniais aktyviai dalyvavo Biržų ŠPT organizuojamoje virtualioje darbų parodoje „Ačiū už laisvę“.

Dalijamės Adrijos Dios ir jos šeimos mintimis ir nuotraukomis, skirtomis Sausio 13-ajai.

 

In memorian Sausio 13-ajai

Jau porą metų galvojome įgyvendinti šį projektuką, tik, deja, vis nesulaukdavome šalčio. Tačiau šiemet pagaliau atėjo tikra žiema, tad pradėjome ne tik galvoti, bet ir daryti. Taigi spalvota siena, skirta Sausio 13-ajai iškilo taip!

Pirmiausia tuščius pieno pakelius, kuriuos jau seniai rinkome ir sandėliavome, užpildėme vandeniu. Jį nudažėme tekstilės dažais. Tuomet  pakelius su vandeniu sustatėme kieme ir palikome nakčiai sušalti. Vienos nakties neužteko, todėl sienos statyba buvo atidėta kitai dienai.

Pagaliau sulaukėme statybų dienos! Koks džiaugsmas buvo plėšyti ledo luitus iš dėžučių ir džiaugtis jų ryškiomis spalvomis baltame sniego fone. Kai visi luitai buvo išpakuoti, tada ledo plyta po plytos pradėjo kilti ši marga siena. Aš, sesė, brolis, mama ir mano draugė dėliojome ledo luitus, o tėtukas viską tvirtino dujine litavimo lempa.

Kai visi ledo luitai sugulė sienoje, jau vakarėjo… Tuomet uždegėme žvakeles. Liepsnelės buvo tarsi gyvos. Jos spindėjo lede ir man atrodė, kad nori tiek daug man visko papasakoti…

Raudona ledo spalva buvo tarsi kraujas, pralietas sausio tryliktąją. Geltona spalva maišėsi su mėlyna ir man simbolizavo saulę, dangų, mūsų tėvų ir senelių iškovotą laisvę. Žalioje spalvoje aš mačiau savo pušynėlį ir jame žaidžiančius vaikus. Stovėjau įsikibusi į mamos ir tėčio ranką, o širdelėje buvo taip gera ir ramu.

Šį mūsų šeimos darbą – ledo sieną noriu skirti Sausio 13-ajai atminti.

 

4c klasės mokinė Adrija Dia Jurgelytė