25 balandžio, 2024

„Vaikų Velykėlės“ – šventė mažam ir dideliam!

 

Pavasaris – vienas iš džiaugsmingiausių metų laikų, kai mus džiugina vis šilčiau spiginanti saulutė, žaliuojantys medžiai bei ilgėjančios dienos. Tradicinės šventės, kurias minime pavasarį, atrodo kur kas linksmesnės. Nors pati didžiausia ir labiausiai laukiama pavasario šventė yra Velykos, mes, mokyklos pradinukai, nepamirštame ir kitos, ne mažiau nuotaikingos šventės – Atvelykio, kuri liaudyje vadinama Velykėlėmis. Velykėlės yra švenčiamos pirmąjį sekmadienį po Velykų. Šios šventės svarbiausias simbolis taip pat yra kiaušinis, kuris siejamas su atgimimu, nauja gyvybe. Šios šventės tradicijos itin artimos pačioms Velykoms – vėl dažomi ir ridenami margučiai. Įdomus faktas, kad margučių ridenimas simbolizuoja mūsų žemės pabudimą iš žiemos miego. Taip pat yra žaidžiami įvairiausi linksmi žaidimai, šios šventės metu visas dėmesys skiriamas vaikams

.
Atvelykis mokykloje tapo tradicine švente, marginame Didįjį Kiaušinį ir dalyvaujame labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ organizuojamame projekte „Vaikų Velykėlės“. Tačiau šįmet ši šventė buvo švenčiama kiek kitaip. Teko kiekvienam individualiai švęsti namų aplinkoje, o Vaikų Velykėlių projektas persikėlė į virtualią erdvę. Nors dėl susiklosčiusios situacijos mūsų Didysis Margutis liko „karantine“ mokykloje, į „Vaikų Velykėlės 2020“ projektą pradinių klasių mokinukai įsijungė aktyviai. Kiekvienos klasės mokiniai margino Mažuosius margučius namuose ir nufotografuotus siuntė savo mokytojoms. Iš gautų Mažųjų margučių nuotraukų sukūrėme nuotraukų koliažus ir išsiuntėme projekto organizatoriams „Švieskime vaikus“. Mūsų margučių nuotraukos publikuojamos projekto socialinio tinklapio paskyroje.

O už tradicijų puoselėjimą, kūrybiškus darbelius jau sulaukėme ir specialiai konkursui skirtų dovanų – Povilo Villuveit „Spinčius“ knygų. Jas išdalinsime vaikams, kai tik bus galimybė.

Nors šventės tapo kitokios, tačiau tradicijos nesikeičia!

Pradinių klasių mokytoja Daiva Petrulienė